Албанија е мултикултурна и мултиетничка земја. Најголемиот дел од населението се етнички Албанци, но има и бројно грчко, македонско, ромско, влашко и црногорско население.
Кога станува збор за туристичките дестинации покрај море меѓу најпознатите се Велипоjе, Шенѓин, Драч, Валона, Дерми, Саранда, Ксамил...
Албанската кујна е претставник на кујната на Медитеранот. Тaа е пример за медитеранска исхрана заснована врз важноста на маслиновото масло, овошјето, зеленчукот и рибата. Традициите за готвење на албанскиот народ се различни како резултат на факторите на животната средина. Маслиновото масло е најстарата и најчесто користената растителна маст во албанското готвење, произведена уште од антиката низ целата земја, особено долж крајбрежјето.
Гостопримството е од фундаментална важност на албанското општество и сервирањето храна е составен дел, за гостите и посетителите да се чувствуваат добредојдени. Не е реткост посетителите да бидат поканети да јадат и да пијат со локалното население. Средновековниот албански кодекс на чест, наречен беса, резултира со грижа за гости и странци како чин на препознавање и благодарност.